Eindelijk, je droomhuis komt te koop.
Uiteraard wil je een bod te uitbrengen op deze woning, maar ontdekt dan opeens dat de WOZ-waarde lager is dan de vraagprijs. Hoe komt dit en wat is belangrijk om hierover te weten?
Verschil tussen WOZ-waarde, marktwaarde en vraagprijs
De WOZ (Waarde Onroerende Zaak) van een woning wordt jaarlijks bepaald door de gemeente en is slechts een schatting van de waarde.
Deze WOZ ligt vaak lager dan de marktwaarde? Hoe komt dat?
De WOZ-waarde van een woning loopt altijd minimaal een jaar achter. Hierdoor kan het verschil tussen de marktwaarde en de WOZ al behoorlijk groot zijn.
Ook een verbouwing kan veel met de waarde van een woning doen. Maar omdat de WOZ-waarde wordt bepaald door de uiterlijke kenmerken, de locatie en de gemiddelde verkopen van min-of-meer vergelijkbare woningen, zal deze niet meestijgen door een interne verbouwing.
Dit is een belangrijke reden dat er flinke verschillen kunnen ontstaan tussen WOZ- en marktwaarde.
De marktwaarde wordt bepaald door een taxateur. Deze bekijkt de woning van binnen en buiten en zal een waarde aan de woning hangen met behulp van vastgestelde feiten waarbij juist de bijzonderheden van de woning invloed hebben.
Dit is tevens de waarde die door de banken wordt gebruikt om de maximale hoogte van de hypotheek te bepalen.
De vraagprijs is de strategische prijs die de verkoper inzet om uiteindelijk de beste opbrengst voor zijn woning wenst te krijgen.
Deze waarde ligt vaak in gelijk aan of in de buurt van de marktwaarde. Toch is de verkoper vrij in om de hoogte van de verkoopprijs te bepalen.
Bod uitbrengen; WOZ-waarde is lager dan vraagprijs
Het is dus niet vreemd dat er grote verschillen kunnen ontstaan tussen de WOZ-waarde van een huis en de vraagprijs. Dit hoeft niet voor problemen te zorgen, aangezien de hoogte van de hypotheek wordt bepaald op basis van de marktwaarde. Maar hoe bepaal je nou een realistisch bod?
Als je de markt al een poosje volgt kun je waarschijnlijk al een aardige inschatting maken wat een woning, in welke buurt, waard is. Let wel: de details van deze specifieke woning zijn hier niet in meegenomen, en vaak weet je alleen de vraagprijzen. Dan kun je het kadaster raadplegen. Hier kun je (tegen betaling) de daadwerkelijke verkoopprijzen van de verschillende huizen vinden.
Uiteraard vind ik dit een goed moment om mij als aankoopmakelaar in te schakelen.
Een aankoopmakelaar kent de woningmarkt en is ervaren ten aanzien van het onderhandelen. Doordat ik weet hoe we een reëel bod moeten bepalen, neem ik jou veel werk uit handen en weet je dat het realistisch is. Bovendien wordt een verkoop vaker gegund aan een aankoopmakelaar. Verkopers zien je dan als een serieuzere partij en weten dat de afwikkeling soepel zal verlopen.
_______________________________
Noot: Afgelopen jaar hebben 26 gemeenten (in totaal meer dan 360.000 koopwoningen) een onvoldoende gekregen voor het vaststellen van de WOZ-waarde. In de afgelopen vier jaar zijn bijna honderd gemeenten (in totaal anderhalf miljoen koopwoningen) door de Waarderingskamer op de vingers getikt.
Dat blijkt uit documenten die de NOS heeft verkregen met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Onduidelijk is in hoeveel procent van de gevallen de WOZ-waarde onjuist is vastgesteld.
In veel gevallen hadden de betrokken gemeenten geen goed beeld van de huizen die op hun grondgebied stonden, blijkt uit rapporten van de toezichthouder.
Ze hadden dan bijvoorbeeld oppervlakten of bouwjaren fout, of wisten niet of er wel of geen garage of dakkapel aanwezig was. Ook gegevens over de kwaliteit van de buurt of het onderhoud van woningen ontbraken vaak. Die zijn belangrijk om te schatten hoeveel een huis waard is.