Beste woningbezitters,
Een klus die we vaak voor ons uitschuiven: het aanpakken van ons schuurdak, wetende dat er asbest in verwerkt zit. Begrijpelijk, want asbest is een risicovol materiaal. Gelukkig kunnen we je helpen om deze klus veilig en betaalbaar aan te pakken.
Asbest werd vroeger gebruikt in uiteenlopende toepassingen, van schoorstenen tot strijkijzers. Maar vanwege de gezondheidsrisico’s die het met zich meebrengt, is het gebruik ervan sinds 1994 verboden. Als asbest breekt of beschadigd raakt, kunnen kleine kankerverwekkende vezels vrijkomen die bij inademing ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.
**Hoe herken je asbest?**
De belangrijkste vraag is: heb je asbest op je dak? Als je dakpannen of riet hebt, is de kans klein. Echter, bij golfplaten is dit anders. Asbestcement golfplaten herken je aan een regelmatige, vaak gekleurde regenboog, variërend van wit tot geel, groen, blauw en bruin. Bij een golfplaat is dat op de rand van het een-na-laatste golfje. Daar staat met een beetje geluk een code. Begint die code met de letters NT, A lettercombinaties AT, NF of CAF kun je er van uitgaan dat er asbest in verwerkt is. Lastig is dat asbest vaak gemengd is met andere materialen, waardoor herkenning lastig kan zijn. In dat geval is het beter om professionals in te schakelen.
**Wanneer mag je asbest zelf verwijderen?**
Het verwijderen van asbest is een taak voor professionals, maar in bepaalde situaties mag je het zelf aanpakken. Als het gaat om een oppervlakte van minder dan 35 vierkante meter én het dak niet verweerd is, mag je het zelf proberen. Het is essentieel om een goed stappenplan te volgen, zoals het stappenplan van Milieu Centraal, kijk hiervoor op: https://www.asbestvrijeschuur.nl. Hierin worden de eerste handelingen en het correct inpakken en afvoeren van het materiaal duidelijk beschreven.
Veiligheid staat voorop bij het verwijderen van asbest. Een beschermend pak en een mondkapje zijn slechts enkele van de maatregelen die je moet nemen. Een gedetailleerd stappenplan en de juiste bescherming zijn cruciaal voor een veilige aanpak.
Kortom, het veilig en voordelig vervangen van je asbestdak is mogelijk met de juiste voorbereiding en aanpak. Bij twijfel is het altijd verstandig om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen.
Voor meer informatie en gecertificeerde experts in asbestverwijdering, bezoek ascert.nl.
Veilig klussen gewenst!
Met vriendelijke groet,