“Onder bod”: Wat betekent dat eigenlijk?

20/09/2023

Beste woningzoekers,

Wanneer u op huizenjacht bent, zult u vaak de term “onder bod” tegenkomen. Maar wat betekent dit precies? Geen zorgen, we leggen het graag uit.

“Onder bod” is een term die gebruikt wordt in de vastgoedwereld. Het betekent simpelweg dat er een bod is geaccepteerd door de verkoper, maar dat de definitieve verkoop nog niet is afgerond. Met andere woorden, de verkoper heeft een bod ontvangen en geaccepteerd, maar de transactie is nog niet volledig afgerond. Dit kan verschillende redenen hebben.

  1. Onderhandelingen en voorbehouden: Na het accepteren van een bod moeten er vaak nog enkele zaken geregeld worden. Denk hierbij aan financiering, bouwkundige keuringen of andere voorbehouden die zijn opgenomen in het koopcontract.
  2. Wettelijke bedenktijd: In Nederland heeft de koper na het tekenen van het voorlopig koopcontract drie dagen wettelijke bedenktijd. Gedurende deze periode kan de koper zonder opgaaf van reden afzien van de koop.
  3. Overige formaliteiten: Er zijn nog diverse administratieve en juridische stappen die genomen moeten worden om de koop definitief te maken. Denk aan het opstellen van de akte van levering en het regelen van de hypotheek.

Kortom, wanneer u ziet dat een huis “onder bod” staat, betekent dit dat het huis in principe verkocht is, maar dat de definitieve afronding van de transactie nog gaande is. Het is mogelijk dat het huis nog beschikbaar komt als de huidige koper om welke reden dan ook afziet van de koop.

Als u geïnteresseerd bent in een huis dat “onder bod” staat, is het altijd een goed idee om contact op te nemen met de makelaar. Zij kunnen u informeren over de status van de onderhandelingen en u eventueel op de hoogte houden als het huis weer beschikbaar komt.

We hopen dat deze uitleg u helpt bij het begrijpen van de term “onder bod”. Als u meer vragen heeft over het koopproces of andere vastgoedgerelateerde zaken, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Met vriendelijke groet,
Makelaardij IJsselstein,
Marcel van Schalkwijk.
https://makelaardij-ijsselstein.nl/contact/

Een nieuw huis kopen?

Of heb je vragen? Of wil je verder kennis maken? Mail, bel of app me voor een afspraak. 

house1
Is het slim om mijn huis nu te verkopen?
Krijg direct advies op basis van:
  • Jouw situatie en woonwensen
  • Regionale ontwikkelingen
  • Actuele rentestand