Makelaar IJsselstein vertelt over betonrot

11/10/2018

Loopt jouw woning ook risico?
Betonrot wordt meestal veroorzaakt door corrosie van de wapening van het beton. Het beton rot zelf niet, maar door roestvorming op de stalen constructie ín het beton zet het staal uit en maakt ruimte voor vocht en nog meer roest. Het omliggende beton wordt weggedrukt en brokkelt af. Dat staat in de volksmond bekend als betonrot.

Calciumchloride
Tussen 1965 en 1983 zijn veel kwaaitaal- en mantavloeren gebruikt in de bouw. Aan het beton dat de gelijknamige firma’s gebruikten bij de bouw, werd calciumchloride toegevoegd. Hierdoor verhardden de vloeren veel sneller met verdubbeling van de productie tot gevolg. Juist die calciumchloride zorgt voor corrosie van de wapening en dus het verzwakken van de vloer. Het is niet meer toegestaan om dit te gebruiken.

Corrosie door veroudering
Voor die bouwaffaire dacht men dat beton het eeuwige leven had.
Een woordvoerder van “De betonvereniging” vertelt: “Dat is niet zo.”
“Het betonrot dat zich nu voordoet, zit veel in flatgebouwen die in de jaren ’50 en ’60 zijn gebouwd. Gebouwen van vier, vijf, of zes woonlagen met uitkragende balkons aan de achterzijde en een galerij aan de voorzijde. Na verloop van tijd onstaan er scheurtjes in het beton waar vocht doorheen dringt. Dat kan uiteindelijk de stalen draagconstructie aantasten met corrosie (roest) als gevolg. Een onomkeerbaar proces.”

Herkennen
“Kijk bij de aanhechting van het balkon boven je of je lichtbruine vlekken ziet. Dat is een veeg teken van roest en dus betonrot. Nadere inspectie is dan nodig. Ook op je eigen balkon kun je kijken of je kleine (haar)scheurtjes bij de aanhechting van het balkon ziet. Is je balkon betegeld? Check dan of de tegels nog goed vastliggen. Als er ruimte onder zit, kan daar vocht komen”, waarschuwt Manon van Essen van de Vereniging Eigen Huis.
“Betonrot is een onderhoudskwestie. Als je op je balkon een afvoerbuis of putje hebt om water van bovenliggende balkons af te voeren, zorg er dan voor dat dat putje vrijblijft. Want water is de risicofactor in deze.”

Herstel
Er is helaas geen simpel lapmiddel.
Afhankelijk van de plaats en functie van de aangetaste constructie kunnen oplossingen zijn:
1. Het onderdeel vervangen
2. Een beton reparatie uit laten voeren door een deskundig bedrijf
3. Zelf aan de slag gaan met hamer, beitel, grind en cement
Vaak moet er een deskundige aan te pas komen om te beoordelen welke reperatiemethode het beste is.

Een nieuw huis kopen?

Of heb je vragen? Of wil je verder kennis maken? Mail, bel of app me voor een afspraak. 

house1
Is het slim om mijn huis nu te verkopen?
Krijg direct advies op basis van:
  • Jouw situatie en woonwensen
  • Regionale ontwikkelingen
  • Actuele rentestand