Huizenprijzen stijgen maar verkopen dalen: wat zegt dat?

30/05/2018

Huizenprijzen stijgen maar verkopen dalen: wat zegt dat?

De huizenprijs stijgt maar het aantal woningverkopen is afgenomen. Komt hiermee een eind aan het feest op de huizenmarkt of loopt…

Door Herman de Waard op woensdag 23 mei 2018
Huizenprijzen stijgen maar verkopen dalen: wat zegt dat?

Wie in april een huis kocht, betaalde daar gemiddeld 8,8 procent meer voor dan in dezelfde maand vorig jaar. Een teken van goed lopende woningmarkt? Dat is nog maar de vraag. Door de alsmaar stijgende huizenprijs staat de betaalbaarheid onder druk. Vooral starters hebben moeite om een geschikt huis te vinden dat binnen het budget past. Hoe nu verder?

In 2008 was het feest op de woningmarkt, met een piek in de huizenprijzen. Dat feest werd ruw verstoord door een crisis op de woningmarkt die duurde tot 2013. Sinds het dieptepunt destijds zijn de prijzen weer gestegen en zijn we weer terug op het oude niveau.

Daling aantal woningverkopen

Het kadaster registreerde over de eerste vier maanden van dit jaar 68.372 woningverkopen. Een daling van bijna zes procent in vergelijking met dezelfde periode in 2017. Waar de prijs dus verder is gestegen, geldt dit niet voor het aantal verkopen.

Huis kopen lastig voor starters

Naast het aantal woningverkopen zijn ook de hypotheekaanvragen een goede graadmeter. Voor het eerst in vijf jaar zijn er op jaarbasis minder hypotheken verstrekt. Vooral starters lieten het afweten, onder deze groep was de daling met 11 procent het grootst.

Dit komt niet omdat starters geen huis meer willen kopen. Het bedrag dat je voor je eerste woning kunt lenen is in veel gevallen niet voldoende door de opmars van de prijzen. Bovendien profiteer je als starter nog niet van overwaarde op een eerder gekochte woning.

Hogere gemiddelde hypotheeksom

Ondanks de afname van het aantal hypotheekaanvragen hebben hypotheekverstrekkers juist meer geld uitgeleend aan huizenkopers. Ofwel, minder mensen vragen een hypotheek aan maar deze is wel hoger per persoon. Zo komt de gemiddelde hypotheeksom voor het eerst uit boven de 300.000 euro. Ook starters gaan een hogere hypotheekverplichting aan, ze leenden zo’n 3 procent meer ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Einde stijging huizenprijzen?

Het vertrouwen van kopers op de woningmarkt is vrij hoog, gelet op de relatief hoge prijs die kopers bereid zijn te betalen. Desondanks worden er minder huizen verkocht. Vooral het afnemende aanbod aan betaalbare en passende woningen is daar debet aan. Overigens verschilt dat per koper. Een betaalbaar huis vinden in de provincie is makkelijk dan een geschikt startersappartement of woning in een drukke stad.

Wanneer de huizenprijzen explosief verder stijgen, raakt een passende koopwoning voor een toenemende groep buiten financieel bereik. Dat raakt zowel de verkopen als de prijzen van huizen.

In de komende twee jaar is een grote omslag op de huizenmarkt niet te verwachten en is het nog feest, alsof het 2008 is. De vraag zal niet opeens opdrogen en het aanbod blijft schaars. Zoals iedere markt kent ook de woningmarkt echter pieken en dalen. Ooit slaat het positivisme weer om, goed om rekening mee te houden. Ben je van plan om een woning te kopen? We adviseren je graag

Een nieuw huis kopen?

Of heb je vragen? Of wil je verder kennis maken? Mail, bel of app me voor een afspraak. 

house1
Is het slim om mijn huis nu te verkopen?
Krijg direct advies op basis van:
  • Jouw situatie en woonwensen
  • Regionale ontwikkelingen
  • Actuele rentestand