Doorstromers trappen op de rem

21/05/2021

Doorstromers trappen op de rem

11 mei 2021

Bron: vastgoed actueel

De verkoopintentie van woningeigenaren is in april 2021 verder gedaald, blijkt uit de funda Index. Uit aanvullend onderzoek komt naar voren dat nog maar 23% van de doorstromers liever eerst verkoopt voordat ze een ander huis kopen. Dit vertaalt zich in een relatief lage koopintentie onder doorstromers en het uitstellen van verkoopplannen.

Waar woonstarters blijven zoeken, geven de meeste doorstromers aan dat zij pas in beweging komen bij betaalbaar aanbod dat voldoet aan hun specifieke wensen.

Quintin Schevernels, CEO van funda: “We zien dat de koopintentie onder doorstromers een stuk lager is (36%) dan onder starters (50%). Waar starters vaak geen andere keuze hebben dan doorzoeken, kunnen doorstromers kiezen voor uitstel van de plannen of om helemaal niet te verhuizen. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel waarbij doorstromers niks doen omdat ze het aanbod niet geschikt vinden en ondertussen dus zelf een hele hoop aanbod vasthouden.”

Aantal wachtende verkopers groeit

Het is al een aantal maanden te zien dat doorstromers liever eerst kopen en daarna pas verkopen, maar sinds begin van het jaar groeit die groep flink, vervolgt Schevernels. “De krappe woningmarkt creëert daardoor niet alleen problemen aan de vraagzijde, maar ook aan de kant van het aanbod.”

Wat bijna de helft van de doorstomers (47%) wél in beweging zou brengen, is een woning die aan hun specifieke woonwensen voldoet. Ook een betaalbare grotere woning (30%), een woning op een specifieke locatie (22%) en een betaalbare kleinere woning (14%) zouden voor meer doorstroom zorgen.

Corona heeft weinig impact

De krappe woningmarkt blijkt voor alle consumenten van grote invloed op hoe zij zich op de markt bewegen, in tegenstelling tot de coronacrisis. Volgens de meerderheid van de consumenten heeft deze geen impact op hun plannen, terwijl de ongunstige markt er juist wel voor zorgt dat men plannen naar voren haalt of uitstelt.

Schevernels: “We hebben een jaar na de eerste lockdown opnieuw gekeken naar de impact van de coronacrisis op koop- en verkoopplannen en dit vergeleken met de impact van de woningmarkt op diezelfde plannen. Het is opvallend dat 63% van de consumenten aangeeft dat de coronacrisis echt helemaal geen wezenlijke invloed heeft gehad op hun plannen. Voor 31% geldt dat de woningmarkt hun plannen heel erg heeft beïnvloed.”

Onlangs meldde de Vereniging Eigen Huis al dat 51% van de Nederlanders het nu een slecht moment vindt om een huis te kopen.

Verkoopvertrouwen stabiel, koopvertrouwen daalt

Het verkoopvertrouwen blijft in april stabiel hoog, terwijl het koopvertrouwen flink verder daalt, blijkt uit de onderzoeksrapportage van funda.

In april 2021 is het vertrouwen dat de markt gunstig is voor koop bijna een kwart lager dan bij de eerste meting van de funda Index in juli 2020.

Concurrentie toegenomen

Na een aantal maanden van stijging neemt de gedragsindex licht af in april, maar deze blijft hoger dan in heel 2020.

Het aanbod en aantal zoekopdrachten nam in april licht af, terwijl de concurrentie per beschikbare woning toenam ten opzichte van maart.

Een nieuw huis kopen?

Of heb je vragen? Of wil je verder kennis maken? Mail, bel of app me voor een afspraak. 

house1
Is het slim om mijn huis nu te verkopen?
Krijg direct advies op basis van:
  • Jouw situatie en woonwensen
  • Regionale ontwikkelingen
  • Actuele rentestand