Regionale Analyse van de Woningmarkt in Utrecht | 4e kwartaal 2023 🏠📊

17/01/2024

Benieuwd naar de recente ontwikkelingen op de woningmarkt in regio Utrecht? Bij Makelaardij IJsselstein houden we je graag op de hoogte. Laten we samen een kijkje nemen naar de cijfers van het vierde kwartaal van 2023!

Transactiecijfers 📈

Aantal Transacties

In het afgelopen kwartaal zijn er in totaal 3.135 woningen verkocht, waarbij vooral tussenwoningen (1.187) en appartementen (1.110) in trek waren. Dit toont een stijging van 7% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Transactieprijs

De mediane verkoopprijs is gestegen, met tussenwoningen die een opvallende prijsstijging van 10,6% laten zien. De totale prijsontwikkeling is 7,6% ten opzichte van het vorige jaar.

Transactieprijs per m2

De prijs per vierkante meter is ook toegenomen, met een gemiddelde stijging van 6,7%. Vooral vrijstaande woningen laten een significante stijging van 8,3% zien.

Verkooptijd

De verkooptijd is over het algemeen korter geworden, met een gemiddelde verkooptijd van 25 dagen. Vooral hoekwoningen worden snel van eigenaar gewisseld met een verkooptijd van slechts 22 dagen.

Aanbodcijfers 🏠

Aantal in Aanbod

Het aanbod is afgenomen, met een daling van 18% ten opzichte van vorig jaar. Vooral tussenwoningen laten een opvallende afname van 61% zien.

Vraagprijs

De vraagprijs blijft stijgen, met een gemiddelde toename van 8%. Vooral appartementen laten een sterke stijging van 11% zien.

Vraagprijs per m2

Ook de vraagprijs per vierkante meter laat een stijging zien, met een gemiddelde van 8%. Vrijstaande woningen tonen een opmerkelijke stijging van 6,8%.

Looptijd Aanbod

De looptijd van het aanbod is gestegen naar gemiddeld 61 dagen, waarbij vooral vrijstaande woningen langer in de markt blijven.

Marktindicatoren 📊

Krapte-indicator

De krapte-indicator is laag, wat betekent dat potentiële kopers beperkte keuzemogelijkheden hebben. Vooral vrijstaande woningen laten een krapte-indicator van 6,8 zien.

Vraag-Verkoopprijsverschil

Het verschil tussen de vraagprijs en transactieprijs is over het algemeen minimaal, maar loopt snel op.

% Boven Vraagprijs Verkocht

Een groot percentage woningen wordt boven de vraagprijs verkocht, met tussenwoningen als koploper (67%).

Kortom, de Utrechtse woningmarkt blijft dynamisch en vraagt om een strategische aanpak. Wil je meer weten over de actuele situatie of ben je van plan te kopen of verkopen? Neem contact met ons op voor persoonlijk advies! 🌐🏡 #WoningmarktUtrecht #MakelaardijIJsselstein #Huizenmarkt2023

Een nieuw huis kopen?

Of heb je vragen? Of wil je verder kennis maken? Mail, bel of app me voor een afspraak. 

house1
Is het slim om mijn huis nu te verkopen?
Krijg direct advies op basis van:
  • Jouw situatie en woonwensen
  • Regionale ontwikkelingen
  • Actuele rentestand