Verbouwen of verhuizen?

15/01/2021

Verbouwen of verhuizen?

Misschien is dit wel hét moment om na te denken over of je nog wel happy bent in je huis. Je spendeert veel tijd in jouw woning. Hierdoor kom je er misschien achter dat je huis zo gek nog niet is en dat je met een paar aanpassingen jouw droomhuis realiseert. Of je wordt gillend gek in je huis en wil zo snel mogelijk naar een andere woning verhuizen. Deze periode waarin we veel binnenshuis zijn, geeft in ieder geval genoeg stof tot nadenken. Dus de ultieme vraag voor alle woningeigenaren die “iets anders willen”: verbouwen of verhuizen? In deze blog de voor- en nadelen van beide keuzes, zodat je een goed geïnformeerde keuze kan maken om je woonplezier te vergroten.

Waarom wel of niet je huis verbouwen?

Je woning verbouwen in plaats van rigoureus verhuizen brengt voordelen met zich mee. Zo kan je huis dankzij de verbouwing meer waard worden. Hiervan kun je profiteren als je je huis op een gegeven moment verkoopt. Heb je een vaste bakker en groenteboer in de buurt? Dankzij een verbouwing hoef je je vertrouwde buurt niet te verlaten, maar kun je wel je woongeluk verhogen. Als je ervoor kiest om je huis te verduurzamen, is de kans groot je woning meer waard wordt én dat de energierekening op de lange termijn daalt. Soms is het mogelijk om een subsidie of lening voor energiebesparende maatregelen aan te vragen.

Maar ook verbouwen heeft zowel voor- als nadelen. Zo is het niet altijd toegestaan om je huis te verbouwen als je bijvoorbeeld het uiterlijk of de constructie van je huis aanpast. Soms kun je een vergunning bij de gemeente aanvragen. Ook zorgt een verbouwing op korte termijn voor ongemak, zoals geluidsoverlast en stof. Misschien niet zo handig in deze tijd van veel thuiszitten. Ook zorgt een verbouwing niet per definitie voor een waardeverhoging van je huis.

Verhuizen naar een andere omgeving?

Misschien moet je er niet aan denken om in deze tijd een huis te (ver)kopen. Toch zijn er genoeg Nederlanders die door omstandigheden wel moeten verhuizen. En een verhuizing gaat niet over één nacht ijs natuurlijk. Daarom hieronder de voor- en nadelen van verhuizen, zo ben je goed voorbereid op deze belangrijke beslissing.

Een groot voordeel van verhuizen ten opzichte van verbouwen is dat je bepaalde woonwensen kunt invullen, zoals een tuin op het zuiden of een huis in een landelijke omgeving. Tijdens jouw zoektocht naar een nieuwe woning kun je bovendien een huis uitzoeken met een indeling die voor jou perfect is. De hypotheekrente is nog steeds ontzettend laag. Met een nieuwe hypotheek kun jij dus mogelijk profiteren van een lagere rente.

Een verhuizing heeft echter ook minder fijne kanten. Voor iedereen die al eens is verhuist: het is heel proces. Van het regelen van een nieuwe hypotheek tot aan het inpakken van je spullen. VBO-makelaars kunnen je van A tot Z ontzorgen (denk bijvoorbeeld aan een verhuisservice) of je kunt kiezen voor deeldiensten. Klik hier en vind de makelaar in je buurt die bij jouw wensen past. Andere nadelen van verhuizen zijn: toch nog moeten klussen in een nieuwe woning en wellicht een tijd dubbele lasten als er ook een woning verkocht moet worden.

We hopen dat dankzij deze blog de voor- en nadelen van verhuizen of verbouwen duidelijk zijn geworden. Waar je ook voor kiest: dagdromen over het verbeteren van je woning of een geheel nieuw huis blijft leuk.

Een nieuw huis kopen?

Of heb je vragen? Of wil je verder kennis maken? Mail, bel of app me voor een afspraak. 

house1
Is het slim om mijn huis nu te verkopen?
Krijg direct advies op basis van:
  • Jouw situatie en woonwensen
  • Regionale ontwikkelingen
  • Actuele rentestand